Hur blir man rik?

Hur blir man rik egentligen?

Vad är nyckeln till att bli rik? Det kräver hårt arbete, planering, tålamod och att du arbetar mot ett långsiktigt mål. Men hur? Läs våra tips nedan för att komma igång!

När är man rik?

Vad som räknas med att vara rik är olika beroende vem man frågar och rikedom behöver inte alltid innefatta monetära framgångar. Finansiell rikedom för någon skulle kunna innebära att man kan leva på sitt kapital resten av livet, utan att behöva arbeta. Någon annan kanske tycker att om man har en rejäl budget så att det är möjligt att åka på semester och äta ute på restaurang. Rikedom behöver självklart inte alltid handla om pengar. Att känna sig älskad och vara omgiven av personer man älskar är den högsta rikedomen. Men nu är det här en sida om ekonomi så vi kommer fokusera på monetär rikedom.

Hur blir man rik i Sverige?

Det vanligaste sättet att bli rik idag är att starta ett framgångsrikt företag. Genererar företaget vinster kan aktieägarna få ut vinst genom lön och aktieutdelning. Aktierna i företaget kan sedan säljas genom att ägaren gör en så kallad exit. Alla är dock inte entreprenörer eller passar att starta företag. Ett annat sätt att bli rik är att investera i aktier eller spara i fonder. Att bli rik kräver oftast disciplin och hårt arbete. Det är viktigt att hålla koll på kostnaderna och investera det överskott man har så att pengarna kan växa. Många rika har tidigt börjat investera och här är ränta-på-ränta-effekten en stor del till att de insatta pengarna kan växa. 

Måste man ha en hög lön för att bli rik?

Nej! Genom att tidigt komma igång med att spara i fonder kan ens insatta kapital växa med tiden. Det blir som en snöbollseffekt, man måste bara komma igång. Här är tiden en av de viktigaste variablerna. Kom igång med ditt sparande så tidigt som möjligt. Det behöver inte vara stora belopp, det viktigaste är att det blir av. Med tiden kommer du se att dina sparade pengar växer och det är otroligt motiverande att kunna fortsätta göra smarta val. Du behöver alltså inte någon hög lön, men du måste prioritera rätt.

Hur blir man rik snabbt?

Att tro att bli rik är en quick fix är fel och snabba lösningar är inget vi rekommenderar. Låt det ta tid! Kan du hoppa över att äta lunch ute och ta med matlåda istället? Kan du laga billig mat hemma istället för att köpa hämtmat? Går det att cykla till jobbet istället för att ta bussen? Kan du laga egen barnmat istället för att köpa färdig? Det finns många tips och trix som gör att det går att spara pengar. Sen underlättar det självklart med en hög lön, men det är viktigt att poängtera att allt är möjligt.

Viktigaste förutsättningarna för att bli rik:

  • Minimera kostnaderna 
  • Maximera intäkterna
  • Ha en välskött ekonomi. Intäkterna måste vara större än utgifterna
  • Arbeta hårt 
  • Sätt upp mål

Hur blir man rik steg för steg:

1. Utgå från dina förutsättningar

Börja med att sluta vänta på att någon speciell händelse ska hända. Att den där högriskaktien plötsligt utvecklar ett botemedel mot cancer, eller att du ska vinna på lotto. Utgå från dina egna förutsättningar och fundera på vad du kan göra för att nå dina mål. 

2. Se till att dina inkomster alltid är större än dina utgifter

Det här är den viktigaste delen. Se till att dina utgifter inte är större än dina inkomster. För att detta ska kunna vara möjligt finns två vägar att gå: Minska utgifterna, eller skaffa fler inkomster. Gå in på din internetbank och gå igenom alla kostnader du haft det senaste året. Se över om det är något som sticker ut. Kan du göra dig av med någon streamingtjänst? Måste du lägga dyra pengar på hudvård? Jämför olika mobilabonnemang. Köp inte färdig barnmat, utan laga egen. Vad har du för elavtal? Det går exempelvis att sänka kostnaderna genom att följa vilken tid elen är som dyrast. Se över om du kan hitta en billigare hemförsäkring via exempelvis Hedvig. Det går oftast att prioritera om för att kunna göra smartare val. 

3. Öka inkomsterna

Genom att öka den disponibla inkomsten kommer vägen till rikedom kunna gå snabbare. Kan du förhandla upp din befintliga lön eller kan du byta jobb och på så sätt höja din lön? Eller går det att utöka dina timmar genom att arbeta extra-pass? Kan du få in pengar på fler sätt än ditt vanliga jobb? Styrelseuppdrag kan exempelvis ge en extra slant eller att vara god man via kommunen och hjälpa personer att se över deras ekonomi. Att vara med i undersökningar är ett annat exempel på en extra inkomstkälla.

4. Se över dina lån

Höga räntor äter upp en stor del av inkomsten. Om du har lån till en hög ränta, går det att lösa in dem i förtid? Om du har bolån, har du koll på hur länge du har bundit dem och när det är dags att omförhandla räntan? Det kan vara värt många kronor att göra en ordentlig jämförelse av vilka räntor du kan få hos konkurrenter. Lån som inte behöver lösas in i förtid är CSN-lån eftersom de är mycket förmånliga med en låg kostnad.

5. Satsa på att ha en buffert

Prioritera att ha en buffert om något oväntat händer så att du slipper göra osmarta val genom att ta ett lån till hög ränta. Förutom att det är en finansiell säkerhet är det också en stor trygghet att veta att det finns något att luta sig tillbaka mot om det krisar. Att sova gott om nätterna är värt mycket och gör att du kan lägga ditt fokus på viktigare saker.

6. Spara regelbundet

Sätt upp ett regelbundet månadsspar. Även om det bara är ett litet sparande är det bättre än inget. Sätt upp den nivå som känns rimlig för dig. Det kan exempelvis vara 10-20% av din månadslön men ju mer du sparar desto snabbare går det att nå målet. Genom att automatiskt föra över pengarna till ditt sparande precis när lönen kommer in på kontot minimeras risken att du spenderar pengarna på onödiga saker. När du sparat ihop en buffert är det läge att börja investera pengarna.

7. Bli rik på fonder och aktier

Att investera pengarna i aktier eller investera i fonder är ett bra sätt att sätta pengarna i arbete. Du kanske har hört talas om ränta-påränta-effekten där du genom att tidigt investera dina pengar, som skapar en avkastning, så kan pengarna växa likt en snöbollseffekt. Ska du investera i aktier är det viktigt att ha en investeringsstrategi som du håller dig till. Tycker du att det är krångligt att behöva sätta dig in i aktier genom en fundamental analys rekommenderar vi att spara i fonder. En fond investerar i flertalet aktier och ibland räntebärande värdepapper. Det är fondbolagets uppgift att utvärdera och följa med vad som händer i bolagen. Någon annan gör jobbet åt dig mot en förvaltningsavgift och du kan lägga tiden på annat.

8. Diversifiera ditt sparande

Lägg inte alla ägg i samma korg utan sprid dina risker. Ska du investera i aktier är det bra att bygga upp en aktieportfölj med en tydlig strategi. Investera exempelvis inte alla pengar i ett bolag eller lägg allt i bitcoin. Se gärna till att bolaget du investerar i går med vinst eller har en tydlig plan. Håll dig borta från högriskinvesteringar. Det är inte roligt att kämpa hårt för att tjäna pengar och sedan se dem försvinna på grund av dåliga investeringar. 

9. Återinvestera utdelningarna

Om du investerat i aktier som ger utdelning är det bra att återinvestera dem. Sparar du i fonder återinvesteras utdelningarna automatiskt. Genom att återinvestera utdelningarna kan pengarna fortsätta att öka och du minskar risken att du använder dem till onödiga saker.

10. Låt det ta tid

För att nå ditt mål och bli ekonomiskt oberoende måste du vara målinriktad och motiverad under en lång period. Det kommer komma tillfällen när det är tufft men om du håller dig till din strategi blir det enklare. En del blir mer motiverade av att följa sina investeringars värde dagligen, medan andra loggar in någon gång per år för att se hur det går. 

11. Sätt upp delmål

Formulera tydliga delmål och fira när du nåt dem. Genom att ha tydliga delmål blir det psykologiskt enklare att hålla sig till ursprungsplanen. Exempel på delmål kan exempelvis vara när du når 50 000, 100 000, 500 000 eller en miljon. Bestäm olika summor du ska ha sparat ihop om exempelvis 6 månader, 1 år, 5 år. Visualisera och skriv ner dina mål så ökar sannolikheten att du kommer genomföra dem. Du vet då hur mycket pengar du kommer behöva spara ihop till och målen kommer då kännas inom räckhåll. Vissa perioder kan du behöva ta ett extrajobb eller drastiskt dra ned på utgifterna. 

12. Tappa inte bort dig själv under tiden

Rikedom i all ära men hälsan går alltid först. Hur kul är det att ha massor av pengar på banken om du inte känner att du har råd med sociala aktiviteter? Kanske dina mål är för högt satta? Se till att må bra under resans gång och lyssna inåt. Att vara målinriktad är absolut viktigt men om det gör att du går in i väggen blir allt jobb förgäves. Se till att du hela tiden har en balans och även prioriterar in saker som får dig att må bra som träning och att umgås med vänner. På så sätt kommer du kunna hålla dig motiverad och orka hela vägen in i mål.