Bygg en aktieportfölj

Vad är en aktieportfölj?

En aktieportfölj är ett samlingsnamn för dina aktieinvesteringar. Den består alltså av de aktier du valt att investera i.

Hur bygger man en aktieportfölj?

När man börjar investera i aktier är det viktigt att förstå att det finns en risk att innehaven minskar i värde och att du kan förlora alla pengar. Men med det sagt finns det en del saker du kan göra för att minska riskerna. Här går vi igenom hur du sätter upp en strategi för portföljen, vad man bör tänka på när man väljer ut aktier för att få en så diversifierad portfölj som möjligt. 

Strategi för en balanserad aktieportfölj:

1. Köp inte aktier i enbart ett bolag

Välj innehav i olika branscher! Om du redan äger flera aktier inom gaming som du är nöjd med är det kanske inte läge att ta in fler aktier inom samma segment?  En bra sammansatt aktieportfölj bör bestå av 10-15 olika bolag i 5-6 olika branscher. Vi rekommenderar aldrig att ett enskilt bolag uppgår till mer än 10% av portföljens totala värde. Under tidens gång kommer de olika innehaven att gå upp och ned, vilket gör att man behöver allokera om i portföljen så att en enskild aktie inte får för stor andel i portföljen. 

2. Investera långsiktigt

Var beredd på att de pengar du investerar kan minska i värde. Om du planerar att använda ditt kapital under de närmsta åren finns bättre alternativ än att ha dem på börsen, exempelvis ett räntebärande konto.

3. Välj aktier som går med vinst

Håll dig borta från högriskinvesteringar som förhoppningsbolag som inte går med vinst eller onoterade bolag. Globala indexfonder är en mycket säkrare investering. Se till att bolaget går med vinst. Satsa inte på för många förhoppningsbolag, alltså bolag som inte går med vinst idag men som har stora möjligheter till framtida vinster. Se till att bolagen går med vinst och att försäljningen ökar varje år. Se också till att företaget har en ökad vinstmarginal år efter år. Du kan hitta mer information om bolaget på exempelvis Börsdata eller Yahoo Finance. Om du vill satsa på så kallade framtidsbolag, se till att de består av en liten del av portföljen som en extra krydda där du är medveten om att aktievärdet kan minska drastiskt.

4. Sätt in dig i bolagets affärsidé

Förstår du hur företaget tjänar pengar? Hur ser bolagets framtid ut? Tror du på företaget på lång sikt? Använder du själv företagets produkter? Exempel på aktier är Disney, Microsoft, Amazon, Netflix, Axfood. När man tar in ett nytt bolag i portföljen är det bra att göra en fundamental analys.

5. Bolagets värderingar

Stämmer dina värderingar överens med bolagets? Många väljer exempelvis bort aktier som bedriver vapenhandel, tobaksförsäljning, oljebolag, betting och casino.

6. Håll koll på bolagets PE-tal

PE står för Price/Earnings och visar hur högt eller lågt marknaden värderar aktien. Detta nyckeltal går dock inte att använda på exempelvis investmentbolag eller fastighetsbolag. För vissa bolag är det naturligt med ett högt PE-tal då det tar hänsyn till framtida chanser till tillväxt. 

7. MA 200 kurslarm

Aktien ska gärna ligga över dess genomsnittskurs, även kallat glidande medelvärde, för de senaste 200 dagarna. Ibland kallas detta för “moving average” (MA). Enkelt beskrivet innebär det att kurstrenden är positiv och chansen för uppgång är fortsatt stor. Idag går det att ställa in kurslarm hos exempelvis Avanza för att följa aktiens trend.

8. Dela upp större inköp av aktier

Ska du gå in med ett större belopp kan det vara värt att dela upp inköpen över tid. Köp inte allt i en klumpsumma på en gång utan dela upp dem så att du går in exempelvis varannan vecka eller varje månad.

Exempel på hur en aktieportfölj kan se ut:

Genom att följa dessa råd kan du minska risken i din aktieportfölj och maximera din avkastning. Känner du att aktier är svårt kan du istället spara i fonder.

Leave a Comment