Ränta på ränta-effekten

Vad är ränta på ränta-effekten?

Ränta på ränta-effekten innebär att ditt sparande kan öka i värde genom ränta på kapitalet, men också genom ränta på tidigare utbetald ränta. Dina investerade pengar växer snabbare och snabbare ju längre tiden går trots att du sparar samma summa varje månad. Kurvan för ditt sparande blir brantare och brantare med tiden och man pratar ofta om en snöbollseffekt. Snöbollen rullas ner för en backe och växer sig större. Med tiden växer sparandet exponentiellt. Även ett litet sparande kan växa sig stort och här är det tiden som är den viktigaste komponenten. Om du slutar att betala in till sparandet får du fortfarande ränta på räntan.

Formeln för ränta på ränta:

sparbelopp x (1 + årsränta i %)antal år = värdet

Faktorer som påverkar ränta på ränta

Förenklat sett kan man säga att man bygger en pengamaskin som påverkas av följande faktorer:

  • Tiden du låter dina pengar arbeta. En rimlig period är 10 år eller mer.
  • Avkastningen (eller räntan) på kapitalet. Historiskt sett har Stockholmsbörsen haft en snittavkastning på 8% per år men vissa år har avkastningen varit negativ. 
  • Det initiala startbeloppet som du väljer att starta din pengamaskin med.
  • Skatten som betalas till staten.

Ränta på ränta med fonder och aktier

Ränta-på-ränta är kraftfullt, men för att du ska få avkastning på ditt insatta kapital krävs det att en ökning sker. Att kontinuerligt spara i fonder gör att du har de bästa förutsättningarna. Om du sparar 5000 kronor per månad under trettio år och har en snittavkastning på 8% ökar ditt kapital det sista året med 600 000. Se till att du väljer dina fonder med omsorg. Omvänd effekt gäller om du investerat i fonder med dyr avgift. Ju längre tiden går, desto mer tar fonderna av din avkastning. Många banker behåller dessutom kickbacken från bolagen. 

Sätt din snöboll i rullning

Ränta på ränta-effekten kallas ibland för det åttonde underverket och det är många gånger denna effekt som får folk att få upp ögonen för sparande. Vill du lära dig mer om sparande? Läs gärna vårt avsnitt om vad är en aktie.