Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som inte är kontrollerad eller ägd av en stat, bank eller företag. Den underliggande digitala informationen går inte att kopiera eftersom varje bitcoin har en egen unik digital kod. Så länge det finns en efterfråga på bitcoin kommer valutan att ha ett värde.

Hur skapades Bitcoin?

År 2009 skapade gruppen Satoshi Nakamoto bitcoin. Man vet dock inte vilka som ingår i denna grupp. Tanken att skapa en digital valuta har funnits länge, men svårigheten har legat i att skapa en digital valuta som inte kan kopieras eller dubbelbetalas, och som kan verifieras på ett säkert sätt. Genom en så kallad blockkedjeteknik kunde de genom kodning och kryptering skapa en digital valuta. Ur det första blocket fick de ut 50 bitcoins som bestod av ettor och nollor, det digitala språket. 

Hur fungerar Bitcoin?

Nya bitcoins skapas genom så kallade block genom bitcoin-mining. Att hitta nya block tar mycket kraft från datorer som utför matematiska beräkningar. Ju fler block som allteftersom skapas, desto färre och färre bitcoins kommer ut med tiden per block, då en fast formel ligger bakom detta. Till slut kommer det att finnas knappt 21 miljoner bitcoins och det går sedan inte att skapa fler. 

Hur köper man Bitcoin?

Vill du investera i bitcoin finns det flertalet plattformar där du kan köpa bitcoin. Exempel är Kraken, Coinbase, BTCX, med flera. Du kan välja att lagra dem hos Coinbase men du kan också ladda ner dem och lagra dem i en egen plånbok, detta kallas ledger, och är en fysisk enhet. 

Bitcoin-certifikat

Du kan också handla certifikat som följer bitcoin-index. Du äger då inte riktiga bitcoin men din investering följer bitcoins utveckling. 

Vad säger kritikerna om Bitcoin?

  • Det finns inget fundamentalt värde bakom bitcoin. Det går att skapa andra digitala valutor, varför är det just bitcoin som blir den digitala valuta som kommer användas?
  • Det finns inga garantier att bitcoin inte tappar helt i värde.
  • Bitcoin är en extremt volatil valuta jämfört med andra valutor.
  • Krypteringen av bitcoin leder till enorma koldioxidutsläpp.
  • Bitcoin möjliggör brottsliga finansiella transaktioner.

Vad säger förespråkarna om Bitcoin?

  • Bitcoin kan aldrig utsättas för inflation eftersom det finns ett maxtak på 21 miljoner bitcoin.
  • Bitcoin är en öppen valuta och kan användas av alla.
  • Allt fler finansiella institutioner och företag har blivit mer positivt inställda till bitcoin. Det går idag att betala flertalet tjänster och produkter med kryptovalutan. 

Leave a Comment